Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger

Økonomi

Praktiske hjælpemidler

Campingbøger

Toilet/Bad

Kommunikation

Autocampere hilser

England

Fjernsyn

El-stik

Økonomi
Mange har spurgt os, hvad vores Europatur har kostet.
Vi har ikke opgjort en total, men kan oplyse følgende:
Diesel:
Vi har kørt 20.000 km, kørte 8-10 km pr. liter, og diesel har kostet 5-6 kr. pr. liter.
Overnatninger:
Overnatninger på campingpladser har kostet ca. 100 kr. i gennemsnit. Det kan gøres både billigere og dyrere, afhængig af campingpladsens prisniveau, rejsetidspunkt og hvilke lande man vil besøge. Vi har valgt altid at overnatte på campingpladser af sikkerhedshensyn.
Mad og daglige fornødenheder:
I de fleste lande er fødevarer billigere end i Danmark og det er billigt at gå ud og spise, til gengæld skal man regne med nogle penge til entreudgifter til seværdigheder, events og lokaltransport.
Autocamper:
Vi købte autocamperen for 355.000 på grænseplader og fik 259.000 for den ved salg et år efter. Man kan i stedet vælge at leje en autocamper.
Møbelopbevaring:
Et års opbevaring af alle vores møbler i en container kostede ca. 20.000 hos Bryde

Praktiske hjælpemidler
Det er nødvendigt at medbringe niveleringsklodser, til at lægge under hjulene, så autocamperen kan stå lige, uanset hvor skrå en plads, man holder på. Medbring så store klodser som muligt, man kan altid nøjes med at køre halvt op på klodserne, men hvis man holder meget skråt, er det nødvendigt med store klodser. Et vaterpas er også en god ide.

Vi har isoleringsmåtter, som kan sættes på forruden. De holder kulden ude, og isolerer når solen brænder og forhindrer kondens. Det er alt sammen med til at forbedre indeklimaet i camperen.

En rulle gaffatape og lidt værktøj, er rart at have med.

Vi har sat et par runde batterilamper op, som man tænder ved at trykke på dem. Det er rart, hvis man lige skal have lidt lys. Hallogenlamperne er så stærke.

Campingbøger, så man kan finde den rigtige campingplads
Vi har flere bøger, både danske, tyske og franske, men vi synes at de allerbedste er:
ADAC, Camping Caravaning Führer
Der er to forskellige. En for Nordeuropa og en for Sydeuropa.
Vi har købt vores hos FDM. De kostede vist omkring 140 kr. pr stk.
Der følger et europakort med, hvor alle pladser er markeret, så det er let at finde en plads i det område man ønsker. Desuden er der mange relevante oplysninger om pladserne. Bl.a. er en karaktergivning af de sanitære forhold rar. Vi foretrækker pladser med rimelige sanitære forhold, lidt bevoksning, nattero, og ikke for mange faciliteter for børn ;o)
Bøgerne er på tysk. Det er eneste ulempe, men det er rart at kunne sammenligne pladserne i de forskellige lande ud fra samme kriterier.

Vi har også en anden rar bog:
BordAtlas 2000, Reisemobil International.
Den har vi købt hos Vendelbo Vans i Tårs. Der følger en cd-rom med.
I denne bog kan man finde gratis eller meget billige overnatningspladser for autocampere. Der er flest af de gratis pladser i Tyskland.
Vi har prøvet et par stykker. Det er forskelligt om der er adgang til strøm og vand, men hvis man har været på campingplads og fået vand og strøm fyldt op, så kan man jo tage 1-2 dage på gratispladser og spare lidt på budgettet. Det er også en god ide at bruge gratispladserne, når man er på farten, men lige mangler et hurtigt overnatningssted.

Toilet/bad
Man kan købe specielle toilettasker, som har en krog til at hænge på døren, når man bader.
På nogle campingpladser skal man købe mønter for at kunne komme i bad. Det er rart at vide, så man kan købe mønterne dagen før, hvis man gerne vil tidligt i bad.
Specielt i Holland og Belgien, men også andre steder, oplevede vi, at man selv skal have toiletpapir med, når man skal på toilettet. Ærgerligt at opdage efter at man har sat sig!
Affaldsvand kan godt lugte lidt, når man kører. Man kan opløse 3 Steradent tabletter (dem man bruger til rensning af gebis) i noget vand og hælde i vasken. Det tager lugten.

Kommunikation
For at holde forbindelsen ved lige med venner og familie i Danmark, har vi en bærbar computer med. Vi har infrarød forbindelse på computeren og på telefonen (Nokia 6210), så vi lægger bare mobiltelefonen ved siden af computeren, når vi skal hente mail. Det går fint, men fortæl vennerne at de ikke skal sende store filer. Det tager længere tid end normalt.

Vi har ønsket mulighed for at kunne vedligeholde vores hjemmeside, mens vi er af sted. Vi har derfor et dataabonnement hos TDC, så man også kan overføre data. Det er så vidt vi har forstået nødvendigt, når man skal overføre data til hjemmesiden. Læs mere her.

Man kan via GLOBAL ROAMING hos TDC koble på Internet via lokaludbyderne i de enkelte lande til en fast minutpris kr. 1,15. Du kan læse mere her.

Man betaler også for opkaldet til nærmeste udbyder i det land man er i, men det er billigere end at skulle ringe op direkte til Danmark.

Inden man forlader Danmark er det en god ide at få fat i Programmet GricDial, som er en telefonbog over alle de lokale udbydere man kan ringe op til. Programmet kan downloades fra TDC's hjemmeside.

Vi har parabolantenne med og der er sat en inverter på, som omdanner 12v til 220v. Vi har også fået lavet et ekstra stik på samme omformer, så vi altid kan køre med computeren på et 220v stik. Selv når vi kører. Det er smart, så behøver man ikke bruge cigaret-stikket.

Autocampere hilser
Når vi møder en anden autocamper, mens vi kører, så hilser man pænt på hinanden, ved at blinke med lyset eller ved at holde hånden op til hilsen.

England
The Caravan Club: Hvis man skal have mere end 5 overnatninger på campingpladsen, som tilhører "The Caravan Club", så kan det betale sig at blive medlem. Medlemsskab for et år koster ca. 27£ og man sparer 5£ pr. overnatning. Ved medlemsskab får man en bog over alle de tilgængelige campingpladser. Standarden er høj.
Betaling på campingpladser: På de fleste campingpladser betaler man forud, når man ankommer. Man skal altså bestemme ved ankomsten, hvor mange nætter man vi overnatte. Vi tog gerne 1-2 nætter for at efterprøve stedet, og forlængede så opholdet, hvis vi havde lyst. Mange steder betaler man depositum for nøgler til bad og bom.
På nogle engelske campingpladser, skal man betale ekstra for at bruge sit fortelt.
Hardstanding: Man bliver ofte spurgt om man vil have en plads (pitch) på græs eller grus (hardstanding). Hvis det er dårligt vejr er hardstanding rart, men det kan være svært at få pløkker til læhegn m.m. til at sidde fast.
Ny campingplads: Det er sværest at komme ind på en ny campingplads i højsæsonen i weekenden. Den bedste skiftedag er mandag. Få evt. campingpladsen til at reservere det næste sted.
Ost: er markeret med et tal for styrke. 1 for den mildeste og 5 for den stærkeste.
Toiletvæske: På enkelte campingpladser er den grønne (økologiske) toiletvæske forbudt.
Vand: Vi har et par gange været ude for at vandet smagte af klor, så smag på vandet, før du fylder din tank op.
Midges: En lillebitte flue, der bider. Findes mest på vestkysten og i højlandet og mest hvor der er fugtigt og stille vejr. Køb en fluespray/stift på campingpladsen eller apoteket. (Bliv inde om aftenen)
Rugbrød: I Tesco er det flere gange lykkedes os at finde rugbrød.
Får: Pas på, hvis der går får ved siden af vejen. Det er ikke altid at der er indhegnet, så nogle steder løber fårene ud på vejen.

Fjernsyn
Hvis man vil se lokale fjernsynsprogrammer undervejs, (uden parabolen), så skal man være opmærksom på at f.x. England (PAL1) og Frankrig bruger andre systemer end i Danmark, så man skal have et multisystem fjernsyn, som kan omstilles til det land man er i.

På vores 60 cm Globesat parabol kan vi se danske tv-programmer. Rækkevidden nåede til og med Frankrig. Ligeså snart vi kørte over grænsen til Spanien kunne parabolen ikke nå, dog har vi hele tiden kunne se Astra (væsentligst tyske programmer). For at se dansk tv i sydspanien er det nødvendigt med en 110 cm parabol.

El-stik
Tag en trestiksdåse med og et par ekstra hanstik. Vi har købt en elkedel i England, for at spare lidt på gassen og bruge den el, vi alligevel betaler for, så kan man skifte stikket ud, så det passer til de danske stik i autocamperen.