Baggrund

Inden rejsen
Rejsedagbog
 
 
Forside

Vi er: Bent på 54 år, kursuskonsulent og Susan på 40 år, webdesigner. Vi har været gift i 14 år og har nu taget en stor beslutning om at "rive et år ud af kalenderen" og rejse rundt i Europa i en Autocamper i et års tid. Vi vil gøre det nu mens vi kan og ikke vente til "når vi skal pensioneres".

Tirsdag den 05.09.2000 - ideen fødes!
Efter en periode med sygdom og manglende energi taler vi med nogle venner om, hvordan man kommer videre og får energien tilbage. Vi er altid glade, når vi rejser, så hvorfor ikke gøre det noget mere?

Vi bruger køreturen hjem fra Jyderup til at snakke om mulighederne for at rejse i et helt år. Kan det lade sig gøre? Vi er begge tændt på ideén, men der er lang vej og mange spørgsmål som skal afklares: Kan vi få økonomien til at hænge sammen, hvis vi sælger huset?

Vi kører ind forbi Neergaard camping på vejen hjem og ser på forskellige autocampere. Der er autocamperudstilling i Düsseldorf den 30. septemper til 8. oktober, hvor alle de nye modeller bliver præsenteret.

Der er utrolig stor forskel på autocampere. Der er alkovemodeller, hvor man sover i alkoven over førersæderne. Det giver lidt mere plads i resten af bilen, men man skal til gengæld op og kravle hver gang man skal sove. Der er halv- og helintegrerede modeller, hvor man har åbent fra førersædet og ud i opholdsrummet. Det giver en større rumfornemmelse, og man kan have en seng redt op hele tiden. Det er denne type, der tiltaler os mest.

Vi begynder at kigge på autocampere på Internet. Hvad findes der af modeller? Hvad koster de? Kan man få en rimelig brugt?

Vi kører til Roskilde, PJ Vans for at se på autocamper. De har ingen campere hjemme, men får 3 modeller (Dethleffs) hjem efter udstillingen i Düsseldorf. Vi ser lidt på campingvogne, man får meget for 100.000 og det er muligt at få indretningen, som vi ønsker det meeeeenn......

Vi kører lige ind forbi Neergaard for at se igen. Vi snakker med Freddy Sørensen, som føder en ny idé: Vi kan købe en autocamper på grænseplader, hvis vi skal være væk i mere end 6 måneder. Det vil spare en del på budgettet. Hvis autocamperen registreres på grænseplader, skal man ikke betale moms, afgift og vægtafgift. Nu er vi ikke i tvivl længere. Vi er til autocampere! Priserne på grænseplader overbeviste os endeligt.

For at afprøve om vi overhovedet kan "holde ud" at bo i en autocamper, lejer vi i uge 40 en Chausson Welcome 70 hos Neergaard og mødes vi med Freddy og Neergaard på Düsseldorf-udstillingen. Freddy viser os forskellige alternativer og øverst på ønskesedlen står nu en Hymer 574, en Bürstner 574 og en Chausson Allegro 69. Udstillingen er kæmpestor og vi er næsten helt bedøvede med indtryk. Bagefter kører vi til en campingplads i Obernai i Alsace, møder Susans forældre og afprøver campinglivet i en uges tid. Undervejs træffes beslutningen. Danske Bo har vurderet vores hus. Hvis vi sælger huset, er der råd til rejsen. Nu ser det endelig ud som om det bliver muligt at komme af sted. Vi sætter huset til salg og efter 6 måneder lykkes det, og så bliver drømmen endelig til realitet!

Nu skal vi bare ud og købe autocamperen. Det er ikke så nemt at få drømmebilen leveret med så kort varsel. Der er op til flere måneders leveringstid. Vi må finde en autocamper, som allerede er i landet. Neergaard har mange autocampere stående, men desværre ikke en, der opfylder alle vores tre hovedkrav, som er:

  • to forsæder, der kan drejes og blive en del af "opholdsstuen"
  • en fast opredt seng (ikke for lille, vi er store mennesker!)
  • bad/toilet i en passende størrelse

PJ Van havde en Detleffs, men pladsen over førersæderne var optaget af en seng, og så kommer vi til at mangle skabsplads.

Niels Brændekilde har en Frankia - vario space hjemme. Meget smart, med en seng, der bliver "skudt ud" i siden. Det giver ekstra meget plads på badeværelset. Desværre er det en alkovemodel, og det er vi ikke vilde med.

Vores sidste forsøg er hos Vendelbo Vans i Tårs. Og nu lykkes det. Vi finder en Knaus Sun Traveller, som opfylder alle vores ønsker og kan leveres på kort tid. Vi aftaler ekstraudstyr som parabolantenne og sattelitmodtager, tv/video, ekstra batteri, markise, cykelholder, fartpilot, bak-tv, vand- og gasudtag på siden af bilen, så vi kan sætte en gasgrill til og hente vand udenfor. Vi tager med toget over og henter autocamperen den 15. maj 2001.

Og så skal vi lige ordne et par andre praktiske ting: Skatteforvaltningen vil have en postadresse og vil gerne have, at vi lige kommer forbi inden vi tager af sted, så der ikke er noget udestående. Vi melder flytning til folkeregisteret. Det bliver registreret som "flytning til udlandet". Det er lidt underligt at tænke på!

Det gule sygesikringsbevis gælder normalt kun 1 måned ved ferierejser, men der findes en formular (paragraf 111), hvor man kan ansøge om at få sygesikringskortets gyldighed forlænget til et helt års ferierejse. Det er rart, for en rejseforsikring for et år, koster ellers 10-15.000 kr.

Vi får forsikret både autocamper og indbo hos Tryg-Baltica og alle vores møbler får vi opmagasineret hos Bryde og sønner. Og så er vi ved at være klar.