Holland

29. maj til 31. maj.
Arnhem

Da vi når i nærheden af Enschede er det omkring middagslukketid, så vi vælger at fortsætte til Arnhem, hvor der er en campingplads i udkanten af byen.

Denne gang er vi heldige! Lige efter motorvejsfrakørslen, ser vi skilte mod campingpladsen, så det er nemt at finde. De er meget hjælpsomme på pladsen og vi kan nu skifte fra at tale tysk til at tale engelsk igen. På de fleste belgiske pladser kan man både klare sig med tysk og engelsk. Det er rart, men lidt svært at omstille sig fra tysk til engelsk. Det er en rar plads, helt omkranset af meget høje træer, og inddelt i flere mindre områder af bevoksning. I hvert område er der campingvogne rundt i siderne, mens hele midten er åben med grønt græs og en lille legeplads. Det virker meget luftigt samtidig med at der er meget læ fra de store træer. På de andre campingpladser vi har været, har der været meget kort mellem vognene, men her er der god plads. Vores autocamper er vist den eneste. Resten er telte og campingvogne. Bad og toiletforhold er OK, men ikke noget at råbe hurra for. Vejret er skønt, så vi får hurtigt sat stolene ud, så vi kan sidde ude i solen med et krus kaffe.

Vi cykler en tur. Der er et hotel i nærheden med restaurant. Det går fint ned til hotellet. Stejlt ned af bakke gennem skoven hele vejen, meget idyllisk. Hotellets påklædningsstandard er lige nummeret over vores afslappede campingdress, så vi cykler tilbage gennem skoven. Det er en hård tur. Der går så stejlt op ad bakke at vi må af og trække noget af vejen. Konditionen er nok ikke helt på toppen endnu, selv om Bent allerede har tabt en del kilo. Vi bikser selv noget mad sammen og spiser udendørs i det skønne vejr.

30. maj
Vi bader i autocamperen for første gang. Det går fint. Man kan sagtens være der og det er nemt at rengøre bagefter. Vi har bestilt morgenbrød, men det kan først afhentes 8.45. Vi er friske og veloplagte, så vi tager cyklerne frem og cykler til Burges zoologiske have, 3-4 kilometer fra campingpladsen. Nu lyder 3-4 kilometer jo ikke af særlig meget, men det går stejlt op og ned af bakke, så vi må standse og drikke af den medbragte vandflaske undervejs. Vi troede ellers at Holland var fladt??? Det er temmelig varmt og solen skinner, så nogle af dyrene sover i skyggen - det virker meget fornuftigt!

Vores forventninger til zoo er ikke store, men vi bliver positivt overraskede. En del af haven er som en almindelig zoo, men et stort areal i midten af haven er overdækket og inddelt i forskellige klimazoner. Der er tropisk regnskov med høj temperatur og stor luftfugtighed, der er savanne og ørkenområder. Både dyr, planter og klima passer sammen. Det er meget flot lavet. Man føler slet ikke at man går indendørs. Belysningen, de store klipper og beplantningen gør at alt virker som et naturområde. Et sted er der et flere meter højt vandfald, som man først passerer oppefra og siden ser igen nedefra. Farvestrålende fugle, flyver rundt mellem os og firben og andre dyr går frit omkring. Andre er i naturlige indhegninger af sten eller vand. Indimellem er der lavet "oaser", hvor man gennem kølige klippetunneller bliver guidet videre til næste øko-system.

Vi nyder oplevelsen og bliver endnu mere overraskede, da vi når til "havområdet". Man går igennem klippegange med akvarier, men ikke almindelige akvarier. De er lavet, så man både kan opleve havbunden, havet, klippeskær og samtidig se bølgerne i overfladen og luften ovenover, med flotte lysreflekser. Der er kæmpestore vandtanke med flotte effekter og utroligt mange farvestrålende eller farligt udseende fisk. I en stor hal, er hele den ene væg et kæmpe akvarium. I næste område går vi igennem en lang tunnel med vand på begge sider og også over vores hoveder, så rokker og andre fisk svømmer fornøjet omkring og over os. En oplevelse, der kan anbefales. Det bliver til 2-3 timers gåtur rundt i parken og så en god cykeltur hjem igen.

Efter al den motion bliver eftermiddagens og aftenens sysler mere rolige. Vi finder computeren frem, og der bliver tid til at lege lidt med computerspil (Monkey Island) og se lidt fjernsyn.

31. maj
Vi havde faktisk planlagt at blive en dag mere, pladsen er optaget fra den 1. juni, men da vi finder ud af at 1. juni er helligdag i Holland og efterfølges af pinseferie, så bliver vi lidt nervøse for om vi kan finde en anden ledig plads inden alle pinsecampisterne slår sig ned, så vi vælger alligevel at køre videre.