Rejsedagbog

Baggrund
Inden rejsen
 
 
Forside

27. maj
Efter bad og morgenmad pakker vi sammen og kører op til hovedbygningen og parkerer. "Camping-fatter" fortæller, at der endnu ikke er en ledig plads, men hvis vi bliver holdende, så vil der blive en plads til os i løbet af 1-2 timer. Susan ordner vores valuta og regnskab, mens Bent tømmer toilettanken og laver en hylde under fjernsynet til receiveren. Efter kort tid, får vi tildelt en ny plads i udkanten af campingpladsen, i læ bag de store træer. Der er et par temmelig højrøstede hollandske familier på begge sider af os, men de er heldigvis ved at pakke sammen. Det er søndag og mange familier forlader pladsen. De har nydt den lille Kristi Himmerfarts ferie, men skal nu tilbage til arbejdet, så der bliver masser af god plads til os andre. Vi får ingen nye naboer, så nu er der stille og roligt.

Mens Bent holder middagshvil, cykler Susan en tur på 12-14 kilometer og ser et helt orkester samle sig ved kanten af landevejen, midt ude på landet. Lidt længere henne holder en stor brandbil og venter på dem. Der skal åbenbart være et optog af en eller anden slags. På tilbagevejen opdager Susan et skilt ind i skoven til en stenaldergravplads og må selvfølgelig lige ind og kigge. 15-20 kæmpestore sten ligger og hviler på hinanden. Godt gemt inde bagved ligger en lille sø, hvor klokkefrøerne kvækker højt og larmende. Der er mørkt og lidt dystert, så det bliver ikke noget langt ophold. Vejret er gråt og det småregner, så en kop varm kakao gør godt

Lidt senere får Bent skruet gasgrillen sammen og afprøvet den. Det virker godt. Den skal vi nok få meget glæde af undervejs.

Vi går en lille aftenstur inden vi går i seng.

28. maj
Det er gråt og kedeligt vejr. Vi venter på opklaring, men det bliver en total regnvejrsdag, hvor det bare siler ned hele tiden og man kan nå at blive meget våd. Nå - det er jo kun et spørgsmål om påklædning, så vi tager regnjakkerne på og de fornuftige sko, og så cykler vi en tur ind til byen. Vi finder en Netto og får provianteret lidt. Vi skal kunne have det hele i rygsækken. Vi har brugt de DM vi havde med hjemmefra, så vi må også lige en tur i banken. Bent finder en lille radioforretning og får fat i en universal fjernbetjening, som virker til både tv, video og radio. Den fjernbetjening vi havde fået til radioen kan ikke tænde og slukke radioen, og så er der ikke meget fidus til en fjernbetjening, som skulle være smart at bruge, når man hører radio fra sengen! Byens bager får også lige et besøg. Vi forudser et behov for noget sødt og varmt efter den lange, våde tur.

Vi cykler på fortovet. Det skal man nemlig her, så vi holder os til reglerne. Da vi når hjem, er vi temmelig våde, på trods af regnjakkerne, så vi smider det meste af tøjet og skifter til tørt, varmt tøj inden frokosten. Det har nu været en herlig cykeltur. Vi har fået dejlig røde kinder og er behageligt trætte. Efter en hvilepause bliver vi enige om at det våde tøj nok nemmest bliver tørt, hvis det bliver vasket og tørretumblet, så Bent køber et par vaskemønter og går i gang og får vasket alt vores snavsetøj. Vi bliver enige om at køre videre næste dag, så vi gør pakkeklar.

29. maj
Vi pakker læsejlet ned som det sidste og kører tilbage til Werlte med fjernbetjeningen. Den virkede alligevel ikke. Vi finder en stor isenkram og køber et par knager, tekrus og lidt andre småting. Vi får set resten af byen inden vi finder den rigtige vej ud af byen igen. En meget hyggelig by med mange forskellige muligheder for indkøb. Vi kører videre gennem nogle smukke naturområder. Det virker som om hollænderne gør meget ud af deres huse og haver. Folk er mange steder i gang med udendørs rengøring og havearbejde. Vi kører i retning mod Enschede, men opdager, at der er en gratis overnatningsplads i Lingen, som er lige på vejen. Vi finder også fint pladsen, lige uden for et sportscenter, men det ligger ret øde i udkanten af byen, og der holder ikke andre biler eller autocampere, så vi synes ikke at det virker trygt nok. Vi benytter dog chancen for at lave en hurtig frokost. Da vi når i nærheden af Enschede er det omkring middagslukketid, så vi vælger at fortsætte til Arnhem, hvor der er en campingplads i udkanten af byen.

Denne gang er vi heldige! Lige efter motorvejsfrakørslen, ser vi skilte mod campingpladsen, så det er nemt at finde. De er meget hjælpsomme på pladsen og vi kan nu skifte fra at tale tysk til at tale engelsk igen. På de fleste belgiske pladser kan man både klare sig med tysk og engelsk. Det er rart, men lidt svært at omstille sig fra tysk til engelsk. Det er en rar plads, helt omkranset af meget høje træer, og inddelt i flere mindre områder af bevoksning. I hvert område er der campingvogne rundt i siderne, mens hele midten er åben med grønt græs og en lille legeplads. Det virker meget luftigt samtidig med at der er meget læ fra de store træer. På de andre campingpladser vi har været, har der været meget kort mellem vognene, men her er der god plads. Vores autocamper er vist den eneste. Resten er telte og campingvogne. Bad og toiletforhold er OK, men ikke noget at råbe hurra for. Vejret er skønt, så vi får hurtigt sat stolene ud, så vi kan sidde ude i solen med et krus kaffe.

Vi cykler en tur. Der er et hotel i nærheden med restaurant. Det går fint ned til hotellet. Stejlt ned af bakke gennem skoven hele vejen, meget idyllisk. Hotellets påklædningsstandard er lige nummeret over vores afslappede campingdress, så vi cykler tilbage gennem skoven. Det er en hård tur. Der går så stejlt op ad bakke at vi må af og trække noget af vejen. Konditionen er nok ikke helt på toppen endnu, selv om Bent allerede har tabt en del kilo. Vi bikser selv noget mad sammen og spiser udendørs i det skønne vejr.

30. maj
Vi bader i autocamperen for første gang. Det går fint. Man kan sagtens være der og det er nemt at rengøre bagefter. Vi har bestilt morgenbrød, men det kan først afhentes 8.45. Vi er friske og veloplagte, så vi tager cyklerne frem og cykler til Burges zoologiske have, 3-4 kilometer fra campingpladsen. Nu lyder 3-4 kilometer jo ikke af særlig meget, men det går stejlt op og ned af bakke, så vi må standse og drikke af den medbragte vandflaske undervejs. Vi troede ellers at Holland var fladt??? Det er temmelig varmt og solen skinner, så nogle af dyrene sover i skyggen - det virker meget fornuftigt!

Vores forventninger til zoo er ikke store, men vi bliver positivt overraskede. En del af haven er som en almindelig zoo, men et stort areal i midten af haven er overdækket og inddelt i forskellige klimazoner. Der er tropisk regnskov med høj temperatur og stor luftfugtighed, der er savanne og ørkenområder. Både dyr, planter og klima passer sammen. Det er meget flot lavet. Man føler slet ikke at man går indendørs. Belysningen, de store klipper og beplantningen gør at alt virker som et naturområde. Et sted er der et flere meter højt vandfald, som man først passerer oppefra og siden ser igen nedefra. Farvestrålende fugle, flyver rundt mellem os og firben og andre dyr går frit omkring. Andre er i naturlige indhegninger af sten eller vand. Indimellem er der lavet "oaser", hvor man gennem kølige klippetunneller bliver guidet videre til næste øko-system.

Vi nyder oplevelsen og bliver endnu mere overraskede, da vi når til "havområdet". Man går igennem klippegange med akvarier, men ikke almindelige akvarier. De er lavet, så man både kan opleve havbunden, havet, klippeskær og samtidig se bølgerne i overfladen og luften ovenover, med flotte lysreflekser. Der er kæmpestore vandtanke med flotte effekter og utroligt mange farvestrålende eller farligt udseende fisk. I en stor hal, er hele den ene væg et kæmpe akvarium. I næste område går vi igennem en lang tunnel med vand på begge sider og også over vores hoveder, så rokker og andre fisk svømmer fornøjet omkring og over os. En oplevelse, der kan anbefales. Det bliver til 2-3 timers gåtur rundt i parken og så en god cykeltur hjem igen.

Efter al den motion bliver eftermiddagens og aftenens sysler mere rolige. Vi finder computeren frem, og der bliver tid til at lege lidt med computerspil (Monkey Island) og se lidt fjernsyn.

31. maj
Vi havde faktisk planlagt at blive en dag mere, pladsen er optaget fra den 1. juni, men da vi finder ud af at 1. juni er helligdag i Holland og efterfølges af pinseferie, så bliver vi lidt nervøse for om vi kan finde en anden ledig plads inden alle pinsecampisterne slår sig ned, så vi vælger alligevel at køre videre. I første omgang mod Antwerpen i Belgien, men da vi har kørt rundt i Antwerpen i meget lang tid, uden at finde campingpladsen, fortsætter vi mod Brugge. 1. juni er ikke helligdag i Belgien, så vi vælger at tage chancen, selvom Brugge er meget besøgt i weekenderne.

Der er mange omkørsler pga. vejarbejde, og vejene er temmelig dårlige, så vi når først frem sent på eftermiddagen. Vi kører igennem en af byportene, med kun 10 cm. friplads på hver side af camperen. Godt at Bent er en fremragende chauffør. Vi kører igennem de smalle gader og den travle trafik, men ser ingen henvisninger til campingpladsen. Vi må spørge om vej og en flink dame hjælper os videre. Jeg forstår faktisk hendes belgiske anvisninger og det lykkes os at finde ud i udkanten af byen igen. 100 meter fra det sted hvor vi kørte igennem byporten fandt vi vejen til campingpladsen. Vi skulle bare have været drejet til venstre i stedet for at køre ligeud. Nåh, men vi fik da set byen. Den ser meget hyggelig ud, en gammel middelalderby.

På campingpladsen bliver vi selv bedt om at finde os en plads. Indskrivningen foregår i restauranten, hvor tjeneren skænker øl op til kunderne imens han tager imod vores campingpas. Vi bliver fristet og bestiller også 2 glas belgisk fadøl. Der er masser af ledige pladser, sæsonen er ikke startet rigtigt endnu. Der er høje hække mellem alle parceller, så vi er helt uforstyrrede. Vi parkerer og pakker ud. Der er ingen grund til at sætte læhegn op, hækkene giver masser af læ. Vi tænder grillen og steger et par hakkebøffer og luner flûtes. Et stykke flûte med smeltet ost er desserten. En stor varmluftballon svæver forbi over os, og giver gratis underholdning. Det begynder at regne, så vi trækker indendørs og henter 21 mails. Det er rart at få mails fra venner og familie!

Nattesøvnen bliver forstyrret en hel del af de nærliggende motorveje, så det bliver alligevel kun til en overnatning her, i stedet for en uge, som planlagt. De sanitære forhold er heller ikke for gode.

1. juni
Pakker, betaler (for meget) og kører de 2 kilometer ind til Brugge. Efter en rundtur i byen, finder vi en parkeringsplads for campere, ikke langt fra stationen. Cyklerne bliver spændt af og så går det mod centrum over de toppede brosten. Vi parkerer cyklerne ved den store kirke, som desværre er lukket, der skulle ellers være nogle flotte glasmalerier. Vi går gennem byen, får et bykort i informationen og nyder stemningen. Der er masser af folk i byen, og vi kan høre mange forskellige sprog rundt om os. Brugge er en middelalderby med masser af kirker, tårne og museer. Da vi må tage hensyn til den begrænsede plads i autocamperen, bliver vores souvenierindkøb begrænset til belgisk chokolade og belgiske vafler, inden vi cykler igennem en meget smuk park, med en lille malerisk sø med svaner, forbi et kloster og finder vores camper igen.

Vejrudsigten for området ser ikke for godt ud i de næste par dage, men vi vælger alligevel at køre mod Oostende for at finde en mere rolig plads. Oostende ser spændende ud med casino, store strandpromenader og mange færger. Vi kører lidt nord for byen og finder en campingplads i Bredene (Duinzicht), som kun ligger 100 meter fra vandet. Vi rekognocerer i området på vores cykler, og køber endnu en portion postkort og frimærker. Fortsætter langs strandpromenaden og over en bro for at komme over de mange klitter til den brede sandstrand. Det ligner nok fluepapir om en måneds tid, men i dagens kølige og blæsende vejr er der ikke mange på stranden. Vi har da også taget trøjer på for første gang siden afrejsen fra Danmark.

Vi vælger at tilbringe resten ad dagen inden døre. Det regner og blæser, men vi er jo også tæt på kysten.

2. juni
Vejret er stadig dårligt, masser af tunge, mørke skyer, regnbyer og blæsevejr. Vi går ud af strandpromenaden og køber ind i et supermarked. Vi finder en bager og køber baquette. På hjemvejen må vi lige forbi den lille dyrepark, der ligger ved siden af campingpladsen. Vi har hørt underlige skrig og vil gerne have bekræftet om det er fra en påfugl. Det er det. En påfugl spankulerer frem og tilbage, mens en flok rådyr kommer løbende hen til os. Det virker som om de er vant til at blive fodret.

Efter gåturen holder vi os inde i varmen. Vi hygger os med kryds og tværs og computerspil. Vi prøver flere gange at hente mails, men kan ikke få forbindelse. Til sidst ringer vi til Jette i Danmark, som undersøger om opkaldsnummer og forbindelse er OK. Det er alt sammen OK, men vi kan ikke komme igennem, får optagettone hele tiden. Bent forsøger at få parabolen til at vise danske programmer, men det lykkes heller ikke. Han ringer til Viasat, som checker at alt er OK og de konkluderer at vores parabol måske er for lille til at opfange signalet. Vi havde ellers fået besked på, at vi kunne se danske programmer helt til Portugal, så det er ikke tilfredsstillende. Det er heller aldrig lykkedes os at se DR1 og DR2 på turen, men det skyldes måske at vores parabol ikke finder det rigtige signal? Alt i alt en lidt frustrerende dag.

3. juni
Om natten regner og stormer det så meget, at Bent må ud og tage markisen ind. Den blafrer, hopper og larmer så meget, at vi (Susan) bliver nervøse for om den kan holde til stormen. Det rusker en del i autocamperen, og et eller andet klaprer larmende. Der kommer virkelig stærke vindstød. Senere hiver Bent for en sikkerhedsskyld, parabolen ned også. Læsejlet klarer dog vinden meget godt. Generelt bliver det en meget urolig nat og vi får ikke sovet meget. En god ting kommer der dog ud af det! Susan sover alligevel ikke, så hun henter morgenbrød hos nærmeste bager klokken 7. Det er jo søndag! På vejen hjem viser der sig pludselig en meget flot dobbelt regnbue. Den holder dog ikke længe, men bliver druknet i regnvejr. Vi studerer vejrudsigten. Det kolde, blæsende vejr vil fortsætte nogle dage endnu. Det er stadig meget koldt. Det regner og det stormer. Vi fryser og mangler søvn. Vi orker ikke at vente flere dage på godt vejr, men satser på, at der er bedre vejr lidt længere inde i landet. Måske hjælper det at køre til Frankrig?

Vi afregner og kører mod Lille. Man opdager knap nok at man kører over grænserne mere. De franske grænsebygninger står der endnu, men vi ser ikke mange mennesker. Vi kender risikoen for at blive bedt om at aflevere indholdet af vores køleskab, når vi krydser grænserne pga. faren for kogalskab, men er ikke blevet stoppet. Sjovt nok skifter vejret lige så snart vi krydser grænsen til Frankrig, og solen begynder at skinne. Man opdager hurtigt, at landskabet nu er blevet mere bakket, med mere bevoksning og husene ser anderledes ud. Undervejs studerer vi campingbøgerne for at finde "den perfekte plads" og læser i vores visuelle guide om Frankrig. Området omkring Somme-floden beskrives som meget flot, og der er masser af campingpladser, så vi lægger kursen den vej.

Vi starter vores udforskning af Somme-området i byen Peronne. Området er smukt, med store vådområder, søer og selvfølgelig floden Somme. Byen Peronne er stor nok til både udflugter og indkøb. Vi finder 2 campingpladser, begge meget små, men vi synes ikke at de ledige pladser ser så gode ud. Området skråner en del og pladserne virker lidt kedelige. Vi så et campingskilt mere, og vil lige finde denne campingplads og give den en chance. Vi krydser et torv, hvor der står en vogn, hvorfra de sælger hamburgere, sandwich og andet. Det ser meget lækkert ud, køen tyder på at andre kan lide maden og det er jo frokosttid! Vi køber hamburgere og pommes frites. Vi får afprøvet vores franskkundskaber og det går faktisk rimeligt godt. I mellemtiden glemmer vi alt om den 3. caqmpingplads og følger i stedet Somme-floden, så godt vi kan og leder efter en anden plads i Le Hamlet. Vi finder også pladsen, laaangt ude på landet. Egentligt meget idyllisk og roligt, men selve pladsen ligner en rodebunke. Der er ombygning og der ser ikke indbydende ud. Vi har jo tid nok, så vi kører videre. I Abbeville kører vi mod centrum for at finde en tankstation. Det bør ikke være så svært, men de første to steder vi prøver, er begge udgået for diesel!!! Vi har til sidst ikke meget på tanken, men HURRA - vi har jo mulighed for at søge på nærmeste tankstation på vores GBS navigationssystem. Det virker. GPS'en finder straks en tankstation og leder os hurtigt hen til den. Smart!

Fra Abbeville kører vi sydvest og finder den plads i Moyenneville, som vi har kørt efter. Det er også godt ude på landet. Pladsen ligger i udkanten af en skov. Der er masser af træer på pladsen, og den ser idyllisk ud. Vi vælger at blive. Vi får selv lov til at udvælge vores plads, men det første sted vi forsøger, er jorden så blød, at vi næsten kører fast. Vi vælger en anden plads, og her går det fint. Vi pakker ud og sætter grillen op. Vi har en schnitzel, et par pølser og lidt skivebrød. Efter maden udforsker vi pladsen. ØV. ØV. Toiletter uden toiletbræt og beskidte baderum. Ulækkert.

For at sætte prikken over i-et opdager Bent også at vi er uden kommunikationsmulighed med omverdenen. Hverken parabol eller telefon virker. Der er absolut intet telefonsignal. Vi går en tur til en fiskesø, der ligger inde i skoven og når lidt højtlæsning fra vores historiebog inden vi trætte falder i søvn.

4. juni
Skønt. Vi sover pragtfuldt. Hører kun lidt hundeglam og en gås der skræpper op i løbet af natten, men ingen stormvejr! Vi vågner ved rigtig service. Vi har bestilt et baguette og 2 croissanter og de bliver leveret ved vognen. Perfekt!

Det kan dog ikke opveje vores dårlige oplevelser, så vi må på den igen i jagten på en perfekt plads. Vi følger motorvejen nordpå. Vi skal bare nå vores bestemmelsessted. Det er ikke i dag vi skal køre ad små hyggelige veje. Vejene i Frankrig er gode, så vi føler at det er OK, at vi skal betale for at køre på motorvejen.

Der bliver tid til et stop i Le Touquet-Paris-Plage. Der er en gratis-holdeplads for autocampere lige ud til floden og lystbådehavnen. Vi stiger ud og går en tur på havnen og skal lige ind og studere en hal, hvor de sælger fisk. Det ser spændende og lækkert ud, men vi køber ikke noget. Vi fortsætter imod Boulogne-S-Mer og finder en campingplads i Condette lige syd for byen. Det er ikke en vi har set i vores campingbog, men vi prøver lykken! Pladsen ser hyggelig ud. Træer omkranser pladsen og der er hække og buske mellem pladserne. Det virker indbydende og på kontoret får vi klaret kommunikationen ved at vi snakker fransk/engelsk og "campingfatter" mest taler fransk. Det går fint. Vi forstår hinanden. Vi må selv finde en plads, men han anbefaler nr. 18, som er rolig og ligger godt. Det synes vi også, så vi parkerer, ruller markisen ud og sætter læhegn op. Det blæser lidt fra øst, men solen skinner. Bent finder stole og bord, men Susan laver frokost. Det tager efterhånden ikke lang tid at gøre klar. Vi har fundet ud af at fordele arbejdsopgaverne godt.

Så snart vi har læ er vejret pragtfuldt. Solskin og varme. Vi kan skifte til T-shirt og shorts igen. Efter eftermiddagspause med en god bog i solen cykler vi en tur. Først rundt på pladsen, for at finde ud af hvor alt er. Der er to bade- og toiletbygninger, og denne gang ser det lækkert og rent ud. Pyha! Der er også vaskemaskine, og et lille motionsrum med motionscykler. Nå, vi foretrækker vores almindelige cykler, og cykler videre ud og udforsker byen. Vi finder busstoppested og indkøbsmuligheder, så er vi forberedt til i morgen, når pinsen er slut. Køleskabet trænger til lidt opfyldning. Vi cykler igennem en mindre park, og et villakvarter med nogle fantastisk store flotte villaer, ja nærmest palæer. Et velholdt og rigt kvarter.

Lidt mere læsning og sol bliver det til inden den sene aftensmad. Bent ser Pearl-Harbour film, mens jeg skriver dagbog. Vinden har lagt sig helt nu. Solen skinner stadig og fuglene synger. Alting er herligt. Her vil vi gerne blive i nogle dage, og få sjælen med. Det er blevet til mange skiftende opholdssteder i løbet af de seneste dage.

5. juni
Vi nyder at starte dagen med et lækkert varmt bad og spiser morgenmad. Vejret er skønt. Her er stille på pladsen. Mange af beboerne er taget hjem, fordi pinsen er slut. Deres campingvogne står her endnu. Det er nok folk, der kommer tilbage hver weekend.

Vi hygger os lidt udenfor og følger en meget nysgerrig fugl, som kommer helt tæt på. Den vil nok gerne have brødkrummerne. Vi cykler ind til nærmeste supermarked, Shopi og køber lidt pålæg og paté. Vi er udendørs hele dagen. Susan nyder solen og læser en god bog. Bent måler gasbeholdningen. Vi vil gerne have fulde gasflasker, når vi tager til England. Vi kender ikke gassituationen derovre. Derefter tømmer Bent toilettanken, så alt er fint og klart igen. Cyklerne bliver serviceret og så er det tid til frokost, hvor vi spiser vores sidste rugbrød.

Afslappende eftermiddag. Bent leger med computeren og Susan læser. Efter aftensmad cykler vi en tur for at checke bustiderne til Boulogne i morgen. Vi befinder os 12 km syd for byen. Vi cykler videre og forsøger at finde det slot, som skulle være i nærheden. Det lykkes os ikke at finde det, men da vi kommer hjem og checker på kortet, kan vi se at vi har været tæt på.